PROBLEME EXISTENTE IN APA

 

 

- Nisipul, malul sau sedimentul de orice natura este prezent in apa din sol datorita straturilor terestre.  In functie de adancimea de forare a puturilor si de tipul solului ne putem confrunta cu probleme serioase provocate de sediment, precum infundarea conductelor, distrugerea echipamentelor electrocasnice, scaderea presiunii apei, distrugerea pompelor si a grupurilor de pompare.

Eliminarea sedimentului din apa se face cu ajutorul filtrelor special create pentru a impiedica patrunderea acestuia in locuinta noastra.

In cazul in care prezenta sedimentului in apa este abundenta, se efectueaza filtrarea in trepte pentru a nu colmata foarte rapid filtrele. Se vor monta filtre cu finete mare de filtare, tip sita, urmate de filtre cu finete mica, tip cartus de sfoara sau spuma poliuretanica.

 

- Calcarul este prezent in apa datorita straturilor tersestre bogate in calciu si magneziu. Consecintele utilizarii apei cu duritate ridicata sunt devastatoare, in timp scurt putand distruge intreaga instalatie sanitara precum si echipamentele aferente acesteia.

Pentru inlaturarea calcarului din apa, cea mai eficienta metoda o reprezinta folosirea statiilor de dedurizare pe baza de rasini cationice. Calcarul este retinut in rasina statiei de dedurizare iar apoi este eliminat sub forma de clorura de calciu si magneziu la canalizare.

 

- Fierul si manganul sunt prezente in apa datorita straturilor terestre bogate in fier si mangan. De obicei prezenta acestora este datorata adancimii mari de forare a puturilor. Eliminarea acestora se efectueaza cu sisteme de deferizare automate (similare statiilor de dedurizare) cu diferite medii filtrante capabile sa retina fierul si manganul din apa. Daca aceste se gasesc in valori mici, pana in limita de apa potabila, acestea vor fi eliminate de statia de dedurizare.

 

- Bacteriile se regasesc in apele de suprafata sau in apele stocate in medii deschise. Puturile de suprafata sau puturile care nu au izolate corespunzator panzele freatice sunt foarte usor influentabile in privinta bateriilor. Este posibil ca in urma unui buletin de analiza al apei sa nu descoperim bacterii, dar daca urmeaza o perioada ploioasa cu siguranta acestea isi vor face aparitia. Prevenirea bacteriilor se realizeaza cu sisteme de sterilizare a apei cu lampi UV. Dupa montarea echipamentului UV se recomanda sterilizarea completa instalatiei pentru a distruge coloniile de bacterii dezvoltate in aceasta.

 

- Nitritii si nitratii sunt saruri aparute in apele de suprafata datorita ingrasamintelor pe baza de azot, deversarii pe sol sau in rauri anumitor substante chimice si datorita poluarii globale. Puteti evita aparitia nitratilor in apa din locuinta dumneavoastra prin saparea unui put adanc minim a 3-a panza freatica sau prin utilizarea unui sistem de apa potabila.