Sanatate este cel mai de pret lucru ! Corpul uman pentru a functiona corespunzator are nevoie de 3 elemente vitale: aer, apa si mancare. Fiecare din aceste 3 elemente pot influenta pozitiv sau negativ functionarea organismului. Pentru a avea dispozitie buna si optimista, corpul nostru trebuie sa fie sanatos. De aceea este bine sa fim foarte atenti la ce tip de alimente consumam, la calitatea apei pe care o bem,

Si apa precum alimentele poate cauza afectiuni grave ale sanatatii. O serie de afectiuni care le poate provoca apa contaminata corespunzator sunt urmatoarele:

1. Gastroenterita (dizenteria, diareea)

Aceasta afectiune este rezultatul consumului de apa contaminata cu diverse virusuri: rotavirus, bacterii (e-coli,salmonella, sighella, holera) sau protozoare (amoebia, giardia). Cel mai frecvent simptom este debutul brusc de scaune apoase.
Acesta poate fi asociat cu varsaturi, febra, dureri abdominale si sange prezent in scaun (dizenterie). Cel mai adesea, aceste infectii sunt autolimitate si dureaza doar cateva zile. Unele, totusi, pot dura mai mult de 3-4 saptamani.
O complicatie comuna este deshidratarea manifestata prin sete accentuata, letargie, cantitate redusa de urina, inchisa la culoare. Copiii sunt mai predispusi la deshidratare decat adultii. Decesele cauzate de diaree sunt comune la copiii care au varsta sub cinci ani.
Tratamentul implica hidratare pe cale orala sau intravenoasa. Solutiile orale pentru rehidratare orala sunt tratamentul de prima intentie la copii. Uneori pot fi necesare reprize scurte de antibiotice.

.

2. Hepatita virala

Hepatita virala de tip A si E sunt cele mai frecvente cauze de icter. Hepatita virala debuteaza cu o etapa initiala de febra, greata, varstaturi timp de 3-4 zile, urmata de debutul icterului.
De obicei dureaza 3-4 saptamani. Se trateaza de la sine si uneori se complica, prin insuficienta hepatica. Femeile gravide trebuie sa acorde importanta hepatitelor virale, intrucat in sarcina sunt sanse mai mari sa se dezvolte insuficienta hepatica ca o consecinta a hepatitei de tip E.
Nu este cazul sa se administreze nici un tratament specific. Nici restrictiile dietetice nu sunt necesare. Tratamentele cu medicamente alternative comune ofera beneficii discutabile si pot determina leziuni la unii pacienti.

 

  • 3. Febra tifoida

    Este provocata de anumite tipuri de bacterii si debuteaza cu febra mare, pierderea poftei de mancare si letargie. Testele de sange sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina, ceftiaxona sau azitromicina.

 

  • 4. Holera

    O persoana poate contacta holera prin intermediul apei sau a consumului de alimente contaminate cu bacteria holerei. Boala se raspandeste rapid in zonele geografice in care salubritatea este deficitara iar apa de baut este infectata. Igiena personala contribuie in mare parte la aparitia si severitatea cazurilor de holera. In prezent sunt disponibile vaccinuri orale contra holerei.